geo3szacsa

 

 

Mit jelent az óriásnyomtatás?

Az óriásnyomtatás alatt az A3 méretnél nagyobb nyomatokat értjük. Ezeket a nyomtatási munkákat egy 137 cm nyomatszélességű Eco-solvent nyomtatóval készítjük. Azaz 137 cm szélességig (és bármilyen hosszúságig) egyben ki tudunk nyomtatni grafikákat. Azért nem számít a hosszúság, mivel ez a nyomtató nem papírlapokkal dolgozik, hanem egy tekercsre van feltekerve a médium amire nyomtat, vagyis egy “papírlap”, ha úgy vesszük akkor 1,3m x 25m vagy 1,3m x 50m méretű. Erre már elég nagy nyomatok is ráférnek. Különböző médiára tudunk nyomtatni, a sima plakátpapírtól kezdve, molinón át, one-way-vision fóliáig és még tovább.

Mire lehet nyomtatni?

Az előző részben már megemlítettünk a leggyakoribb anyagokat viszont itt van egy bővebb lista arról,
hogy milyen lehetőségek vannak:

1

Plakátpapír (matt/fényes)

Ez az egyik leggyakoribb nyomtatási felület. Két fajtája van: matt és fényes. A matt papír közel áll a legtöbb nyomtatóban használt 80gr-os sima papírhoz, csak vastagabb és tartósabb. A fényes papírt pedig úgy kell elképzelni, mint egy fotópapírt.

2

Öntapadós PVC fólia (matt/fényes)

Hasonlóan a plakátpapírhoz, két fajtája van, melyek nyomtatott oldala nem sokban különbözik. A különbség a felhasználási területből következik: ezeket a nyomatokat elsősorban felragasztott dekorációs elemként használják. Ebből két dolog következik: 1.) a hátoldaluk tapadós, így könnyen fel lehet őket applikálni sokféle felületre, 2.) anyaguk a jóval tartósabb PVC-ből készül, hogy akár az időjárás viszontagságait is éveken keresztül elviseljék.

3

Molinó/banner

Ezt a fajta nyomtatást lehet látni talán a legtöbb rendezvényen, kiállításon, sporteseményen. PVC fóliára van nyomtatva ugyanúgy, mint az előző pontban említett médium, viszont egy nehezebb, tartósabb megoldást jelent. Az esetek döntő többségében kifeszítve teszik fel őket, ezért ringlizve vannak.

4

One Way Vision Fólia

Rendkívül különleges és újszerű megoldás, nagyon jó olyan helyekre, ahol az a cél, hogy egyik irányba át lehessen látni az üvegen, de a másik irányba ne. Ilyet lehet látni a villamosok és a metrók ablakán. Nagyon ötletes és hasznos megjelenési forma.

5

Egyéb tekercses anyagok

Nem csak a fenti négy típusú anyagra lehet nyomtatni, ezeken kívül vannak különlegesebb, ritkábban használt anyagok is. Ezek közé tartoznak a következők: padlónyomtatás, tapétanyomtatás, vászon képek nyomtatása, autódekoráció nyomtatása, háttér világításos anyagok nyomtatása, stb.

 Icc profilok készítése

Nyomtató kalibrálása, egyéni színprofilok készítése.